Opskrifter uden mælk, sukker og gluten

Langt de fleste opskrifter her på siden er uden mælkeprodukter, tilsat sukker og gluten.
Hvis de indeholder en eller flere af tingene, er det angivet.
Jeg lægger vægt på naturlig og næringsrig mad, som er letfordøjeligt.

Salat salat og atter salat 09-04-2018 - 20:44

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det kan være en præstation i sig selv! Det kræver i hvert fald at det er appetitligt og smager rigtig godt, så man ikke går kold i alle de grøntsager! Variation og tilsætning af forskellige smage igennem dressingen kan være en løsning. Jeg giver her et bud på en af mine ynglingssalater, som kan varieres på mange måder, men et godt råd er altid, at bruge mange forskellige slags grøntsager.         ... Læs mere

Børn og grøntsager 04-06-2017 - 13:25

Her er lidt inspiration til en børnesalatbar. De grønne asparges bliver helt sikkert ikke spist, men de gør noget godt for øjet! Det er vigtigt at vi inspirerer vores børn til at spise grøntsager og varierer måden vi serverer det på - det kan give inspiration til at prøve en ny slags grøntsag og dermed kan det bidrage med vitaminer, som børnene hidtil måske ikke har fået så meget af. Variation er vigtig. Og husk, at der skal smages på en ny fødevare op til 12 gange, for børnene kan li det!   ... Læs mere

Salat med masser af antioxidanter 13-02-2017 - 21:14

Denne salat er indbydende med alle de forskellige farver. En farverig salat er typisk et godt bevis for at den indeholder mange forskellige antioxidanter. Længere nede finder du opskriften, men her kommer først lidt viden om antioxidanter...   Hvad er frie radikaler og antioxidanter? Frie radikaler (reaktive oxygenforbindelser) er et atom eller et molekyle, der har en uparret elektron, som gør den  meget reaktiv. De frie radikaler kan angribe fedtsyrerne i vores cellemembraner (ydre del af en celle), og dermed bevirke at vores cellemembraner bliver hullede. Dette har vores celler og vores metabolisme bestemt ikke godt af! Hvis de frie radikaler får lov at "angribe", kan det ligeledes give DNA-skader, inaktivere enzymer mv.  Antioxidanterne er med til at forhindre at alt dette sker og dermed beskytte vores celler mod oxidativt stress. Oxidativt stress er når kroppens eget forsvar ikke kan følge med til at neutralisere de frie radikaler.   Hvor kommer de frie radikaler fra, hvad gør de og hvordan uskadeliggør vi dem?  Vi bliver udsat for frie radikaler gennem bl.a. cigaretrøg og forurenet luft, hvilket disponerer os for oxidativt stress. Tilstande som infektion, inflammation, overforbrug af visse medicintyper og intens solstråling kan også øge risikoen for oxidativt stress. Det menes også at oxidativt stress kan påvirke udviklingen af cancer, åreforkalkning mm. samt påvirke ældningsprocessen.   Kroppens celler har, som sagt, selv et antioxidantforsvar, men når der er for mange frie radikaler, kan cellerne ikke følge med og der kan ske skade pga. oxidativt stress. Derfor er det en god ide at supplere med antioxidanter via kosten, så vi har et bedre værn mod de frie radikaler.    For at lette forståelsen: Vi ved at citronsaft kan forhindre at en avokado bliver brun/ødelagt når den kommer i kontakt med ilt. Når vi spiser mange grøntsager, bær mv. virker det i princippet som om vi dyppede vores celler i citronsaft! Citronsaften giver en hydron til den frie radikal, og dermed "lukker vi munden på den", så den ikke længere er reaktiv og laver ravage i vores celler/gør avokadoen brun.    Hvor får vi antioxidanterne fra?  Der  er antioxidanter i frugt, grønne grøntsager, bær, kerner, grøn the mm. Det er især C- og E-vitamin vi er ude efter. Det er godt at vælge de koldpressede olier til fx stegning og til dressing, da disse indeholder flere antioxidanter end ikke-koldpressede olier.  I gulerødder er der beta-caroten, hvilket er med til at forhindre at vores celler bliver hullede (hæmmer lipidperoxidationen), så de udgør dermed også et antioxidant.   Se opskrift på en salat med antioxidanter nedenfor!   Referencer: Kristensen, Michael og Mønster, Jane Binau (2015) Biokemi (1. udgave) København: Munksgaard, s. 261 -262 og 265-269.     Byrd-Bredbenner, C. Moe, G., Beshgetoor, D., Berning, J. (2012) Wardlaw's Perspectives in Nutrition (9. udgave). New York: McGraw-Hill Education, s. 423. Suhr, Ingeborg og Klinken, Katrine og Kirkegaard, Elin (2013) MAD - grundkogebog og køkkenskole (2. oplag). Ingeborg Suhr & Gad, s. 109 - 110. ... Læs mere

Vafler 05-02-2017 - 21:03

Disse vafler har ingredienser så det svarer til en proteinrig grød med frugt. Dvs. de er sunde og næringsrige! Spis dem til morgenmad sammen med en hindbærkompot eller spis dem som en dessert sammen med is. Forkæl familen med vafler til morgenmad i weekenden og frys de overskydende vafler ned - så har du en nem morgenmad i hverdagen! Kan tøes op i mikroovn.  Super nemt og hurtigt! ... Læs mere

Kartoffelsuppe med bladselleri, fennikel og porrer 14-11-2016 - 20:06

Supper er geniale! I en suppe kan man sammensætte et komplet måltid bestående af kulhydrater, protein og fedtstoffer.   For at give suppen protein har jeg i denne suppe tilsat linser. Linser er et vegetabilsk protein. Da jeg her til aften skyllede linserne, spurgte min datter på 8 år hvad det var. Jeg svarede at linser kommer fra en plante, men at der er protein i ligesom  i kød. Hun spurgte så: "Er det så fra en kødædende plante?" :-) Hun forestiller sig måske at planten æder kød, som så kommer ind i planten...?   Min yngste datter på 6 år sagde at denne suppe smager rigtig rigtig rigtig godt, så den skulle dermed være børnevenlig!   Hvis du ikke er vild med bladselleri, så fortvivl ikke! Smagen af bladselleri trænger nemlig ikke igennem - det er testet hos min mand, som absolut ikke bryder sig om bladselleri.  ... Læs mere

Spidskålssalat med chiafrø 23-09-2016 - 14:14

Det er jo nærmest blevet moderne at spise chiafrø, så hvorfor ikke også putte dem i salaten!   Denne  spidskålssalat er rigtig nem at lave og så smager den fantastisk. Det gode mix af smagsnuancer i dressingen gør denne salat komplet trods det at der kun er anvendt få slags råvarer. Du kan servere den til hvilken som helst ret om det er med fisk, kylling, hakkebøf eller andet. Jeg har også lavet salaten til tapas for at give tapasmenuen en sundere sammensætning. Spidskålen er rig på gode fibre og nærer de gode tarmbakterier, så spis endelig godt med kål! Chiafrøene indeholder udover fibre også omega-3 fedtsyrer og protein.  ... Læs mere

Kokostoppe med chokolade og hindbær 04-09-2016 - 14:30

Jeg har lavet en luksusudgave af sukkerfrie og mælkefrie kokostoppe - nemlig med chokolade og tørret hindbær på toppen. Jeg testede dem ved en fødselsdagsfest og dommen blev, at man ikke kunne smage at de sukkerfri. Så hvorfor ikke lave denne sundere variant fremadrettet? ... Læs mere

Falafler med rødbede og persille 29-07-2016 - 20:57

Falafler er en erstatning for kød og indeholder proteiner, som er lettere fordøjelige end animalske proteiner. Brug falaflerne hvis du vil have en kødfri dag eller fx er vegetar. Smagsmæssigt synes jeg disse falafler er ret lækre. Falafler kræver nemlig en masse spændende krydderier for at det bliver en god smagsoplevelse. De er stegt i kokosolie, som gør dem lækre sprøde.  Det kan være hensigtsmæssigt at benytte sig af vegetabilske proteiner hvis du ønsker at udrense og/eller give tarmsystemet ro til at få sig bygget godt op igen. Dette gør man selvfølgelig ikke kun ved at spise vegetabilske proteiner, men det er sådan nogle ting jeg kan guide dig i, hvis du booker en konsultation hos mig. Jeg oplever selv at jeg ved at spise vegetabilske proteiner ikke er træt efter et måltid og slet ikke føler tunghed i maven. Det er fordi kroppen bruger mindre energi på at fordøje de vegetabilske proteiner.  ... Læs mere

Rugbrød med brændenælde - glutenfrit og fiberrigt 29-07-2016 - 19:20

Dette rugbrød er en god afveksling til stenalderbrød. Det er nemt at lave, det skal ikke hæve og der skal ikke bruges surdej! Det indeholder flere sunde kornsorter, kerner og flager og brødet er derfor meget fiberrigt. Vi skal huske at få nok at de sunde kulhydrater - nemlig dem med mange fibre og som giver en god mæthedsfornemmelse. Der er quinoa og kikærtemel i, som øger proterinindholdet og giver mæthed. Der er også chiafrø i, som indeholder både fibre, protein samt sunde omega-3 fedtsyrer. Rugbrødet indeholder også brændenælde, som er fuld af mineraler. ... Læs mere

Burger med aioli og basilikumspesto 29-07-2016 - 16:15

Hvem kan ikke lide burger? Med denne opskrift kan det lade sig gøre at få en burger og stadig holde sig til den sunde livsstil. Du får en meget højere næringsværdi end ved en almindelig burger hvor du køber færdigbagt brød hos købmanden. Denne burger smager rigtig godt og i stedet for ketchup, remoulade og dressing er der brugt en hjemmelavet aioli og basilikumspesto. Burgerbollen er selvfølgelig glutenfri og dermed mere venlig for tarmen end en almindelig burgerbolle.  ... Læs mere

Gulerodsboller 29-07-2016 - 10:49

Disse gulerodsboller er en god variation til almindelige glutenfri boller. De laves efter det samme princip som de lette og luftige glutenfri boller, som også er på lev-bedre.dk under Opskrifter / Brød og knækbrød. Der er bl.a. lavet på kikærtemel, som er med til at højne proteinindholdet. Gulerodsbollerne kan med succes også bruges som burgerboller. Dermed får du et mere nærende og letfordøjeligt måltid hvis der står burger på menuen.  ... Læs mere

Champignonsuppe med kylling 28-07-2016 - 11:59

Dette er en virkelig velsmagende suppe og en suppe langt de fleste kan lide. Champignon og kylling i en cremet suppe er en rigtig god kombination. Nedenstående opskrift rækker til 6 voskne, men lav gerne denne store portion uanset hvor mange I er. Resterne kan du fryse ned i mindre bøtter så du har en nem frokost eller en nem aftensmad. Steg evt. rigeligt med kylling til aftensmaden dagen før og brug resterne af kylling til suppen - så skal du kun have gang i en gryde.  ... Læs mere

Falafler med butternutsquash 27-07-2016 - 19:58

Falafler er et alternativ til kød og er baseret på proteinholdige kikærter. Ved at spise vegetabilsk protein skåner man fordøjelsen, da vegetabilske proteiner er meget lettere fordøjeligt end fx kalve-, okse- eller svinekød. Der er i denne opskrift tilsat butternutsquash og en masse krydderier, så der er god smag i dem.  De er gode at have i fryseren, så man har letfordøjeligt "kød" på lager, man kan varme op i ovnen.  Butternutsquash er nok ikke den mest anvendte grøntsag, men du har her muligheden for at få varieret din kost, hvilket er gavnligt for din fordøjelse og dine tarmbakterier. ... Læs mere

Kinesisk inspireret ret med store rejer 27-07-2016 - 17:28

Rejer smager altid godt uanset årstid! Hvis du køber dem med hale på er de ekstra store og der er mere smag og bid i. Prøv denne kinesisk inspirerede ret og spis den evt. med pinde - det er sjovt for både store og små.  Sidst da vi fik denne ret sagde min datter: "Jeg elsker bare det her mad, mor!" Dog er mine døtre ikke så glade for varme grøntsager, så jeg laver rå stavegrønt og blommetomater ved siden af. Og nej, mine døtre spiser ikke mange rejer, men de er så småt ved at vænne sig til smagen, så de skal nok komme til at kunne lide rejer! ... Læs mere

Svampesuppe med løg og porrer 27-07-2016 - 17:09

Dette er en meget velsmagende og anti-inflammatorisk suppe. Den er mættende pga. proteinindholdet i form af røde linser. Svampe og løg er en god smagskombination og løgene er rige på svovl og fibre. Nyd gerne et stykke foccacia brød eller bolle til, da suppen er lav på kulhydrat. Opskrifter på brødene finder du også på lev-bedre.dk ... Læs mere

Morgengrød med gode kulhydrater 27-07-2016 - 15:58

Vi skal passe på med ikke at blive kulhydrat-forskrækkede! Vi har brug for kulhydraterne i forhold til vores hormonsystem og også vores tarmsystem.  Det skal dog være de rigtige kulhydrater, som giver en god mæthedsfornemmelse og hvor energien frigives langsomt ud i blodbanen, så det ikke giver for store svingninger i dit blodsukker. En god start på dagen er en varm morgengrød med frisk frugt! Grøden kan varieres på mange måder - her er 3 forslag! ... Læs mere

Pandekager med friske bær og bærkompot 27-07-2016 - 13:42

Når der er ekstra tid er disse pandekager super lækre at få til morgenmad, eftermiddagsmad eller som dessert. De er selvfølgelig uden sukker, mælk og gluten. Det er revet æble som giver pandekagedejen sødme, men du kan ikke smage eller se at der er revet æble i de færdige pandekager. Bærkompotten er ligeledes lavet uden sukker at kan også bruges som marmelade. ... Læs mere

Tunsalat med spidskål på stenalderbrød 27-07-2016 - 12:14

Her er lidt inspiration til en god og nem frokost, som samtidig er fiberrig. Det er nemt at have med som madpakke og du kan sagtens lave til 2 dage af gangen. ... Læs mere

Gourmet pizza med parmaskinke - uden ost og gluten 27-07-2016 - 09:45

Denne pizza smager virkelig godt og derfor kalder jeg det en gourmet pizza! Tomatsaucen, som man tilbedereder kold, smager så godt at den også kunne bruges på et tapasbord. Når saucen er så god og bunden er så tynd og sprød - så savner man ikke osten. Der skal masser af rucola salat ovenpå - det smager fantastisk og så er det en bitter salat, som er gavnlig for leveren. Tomatsaucen indeholder også en masse løg, som er svovlholdig og dermed i stand til at binde giftstoffer. Parmaskinken har jeg ikke så meget godt at sige om, men til gengæld er kikærtemelet med til at få proteinindholdet op! ... Læs mere

Morgengrød - dejlig frisk og kold 07-07-2016 - 20:19

Som en afveksling til den varme morgengrød er denne friske kolde grød super god. Det er egentlig en type bircher müsli, som oprindeligt stammer fra Schweiz. Jeg har dog valgt at kalde den en frisk og kold morgengrød, da det er lige hvad den er! ... Læs mere

1 2