Børn og grøntsager 04-06-2017 - 13:25

Her er lidt inspiration til en børnesalatbar. De grønne asparges bliver helt sikkert ikke spist, men de gør noget godt for øjet! Det er vigtigt at vi inspirerer vores børn til at spise grøntsager og varierer måden vi serverer det på - det kan give inspiration til at prøve en ny slags grøntsag og dermed kan det bidrage med vitaminer, som børnene hidtil måske ikke har fået så meget af. Variation er vigtig. Og husk, at der skal smages på en ny fødevare op til 12 gange, for børnene kan li det!   ... Læs mere

Grønkålssalat med en frisk smag af citron - god til julemaden og god for fordøjelsen 26-04-2016 - 20:23

Grønkål er rigtig sundt, men det er lidt "stift" at have med at gøre, så hvordan får man det til at smage godt? Her er et rigtig godt bud! Smagen af surt og sødt komplimenterer hinanden godt og toppingen med et mix af æble, kanel og hakkede mandler går godt i spænd, som vi kender det fra en dessert eller kage. Man kan sagtens lave salaten så der er til to dage, da den er ligeså god på anden dagen.   Salaten kan bruges året rundt, men egner sig i særdeleshed også til juleanden og med et strej af kanel, bliver den lidt "julet". Det er SÅ godt  for fordøjelsen at komplimentere den fede julemad med en frisk og syrlig salat som denne.      ... Læs mere

Salat med masser af antioxidanter 13-02-2017 - 21:14

Denne salat er indbydende med alle de forskellige farver. En farverig salat er typisk et godt bevis for at den indeholder mange forskellige antioxidanter. Længere nede finder du opskriften, men her kommer først lidt viden om antioxidanter...   Hvad er frie radikaler og antioxidanter? Frie radikaler (reaktive oxygenforbindelser) er et atom eller et molekyle, der har en uparret elektron, som gør den  meget reaktiv. De frie radikaler kan angribe fedtsyrerne i vores cellemembraner (ydre del af en celle), og dermed bevirke at vores cellemembraner bliver hullede. Dette har vores celler og vores metabolisme bestemt ikke godt af! Hvis de frie radikaler får lov at "angribe", kan det ligeledes give DNA-skader, inaktivere enzymer mv.  Antioxidanterne er med til at forhindre at alt dette sker og dermed beskytte vores celler mod oxidativt stress. Oxidativt stress er når kroppens eget forsvar ikke kan følge med til at neutralisere de frie radikaler.   Hvor kommer de frie radikaler fra, hvad gør de og hvordan uskadeliggør vi dem?  Vi bliver udsat for frie radikaler gennem bl.a. cigaretrøg og forurenet luft, hvilket disponerer os for oxidativt stress. Tilstande som infektion, inflammation, overforbrug af visse medicintyper og intens solstråling kan også øge risikoen for oxidativt stress. Det menes også at oxidativt stress kan påvirke udviklingen af cancer, åreforkalkning mm. samt påvirke ældningsprocessen.   Kroppens celler har, som sagt, selv et antioxidantforsvar, men når der er for mange frie radikaler, kan cellerne ikke følge med og der kan ske skade pga. oxidativt stress. Derfor er det en god ide at supplere med antioxidanter via kosten, så vi har et bedre værn mod de frie radikaler.    For at lette forståelsen: Vi ved at citronsaft kan forhindre at en avokado bliver brun/ødelagt når den kommer i kontakt med ilt. Når vi spiser mange grøntsager, bær mv. virker det i princippet som om vi dyppede vores celler i citronsaft! Citronsaften giver en hydron til den frie radikal, og dermed "lukker vi munden på den", så den ikke længere er reaktiv og laver ravage i vores celler/gør avokadoen brun.    Hvor får vi antioxidanterne fra?  Der  er antioxidanter i frugt, grønne grøntsager, bær, kerner, grøn the mm. Det er især C- og E-vitamin vi er ude efter. Det er godt at vælge de koldpressede olier til fx stegning og til dressing, da disse indeholder flere antioxidanter end ikke-koldpressede olier.  I gulerødder er der beta-caroten, hvilket er med til at forhindre at vores celler bliver hullede (hæmmer lipidperoxidationen), så de udgør dermed også et antioxidant.   Se opskrift på en salat med antioxidanter nedenfor!   Referencer: Kristensen, Michael og Mønster, Jane Binau (2015) Biokemi (1. udgave) København: Munksgaard, s. 261 -262 og 265-269.     Byrd-Bredbenner, C. Moe, G., Beshgetoor, D., Berning, J. (2012) Wardlaw's Perspectives in Nutrition (9. udgave). New York: McGraw-Hill Education, s. 423. Suhr, Ingeborg og Klinken, Katrine og Kirkegaard, Elin (2013) MAD - grundkogebog og køkkenskole (2. oplag). Ingeborg Suhr & Gad, s. 109 - 110. ... Læs mere

Salat salat og atter salat 09-04-2018 - 20:44

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Det kan være en præstation i sig selv! Det kræver i hvert fald at det er appetitligt og smager rigtig godt, så man ikke går kold i alle de grøntsager! Variation og tilsætning af forskellige smage igennem dressingen kan være en løsning. Jeg giver her et bud på en af mine ynglingssalater, som kan varieres på mange måder, men et godt råd er altid, at bruge mange forskellige slags grøntsager.         ... Læs mere

Sommersalat med kål 26-06-2016 - 20:45

Denne sommersalat kan laves i flere variationer alt efter hvilke grøntsager du ligger inde med. Jeg købte savoykål og sommerkål ved en lækker gårdbutik og det blev til denne lækre og nærende salat. Kålen med de mange fibre giver næring til de gode tarmbakterier, så spis bare løs! ... Læs mere

Spidskålssalat med chiafrø 23-09-2016 - 14:14

Det er jo nærmest blevet moderne at spise chiafrø, så hvorfor ikke også putte dem i salaten!   Denne  spidskålssalat er rigtig nem at lave og så smager den fantastisk. Det gode mix af smagsnuancer i dressingen gør denne salat komplet trods det at der kun er anvendt få slags råvarer. Du kan servere den til hvilken som helst ret om det er med fisk, kylling, hakkebøf eller andet. Jeg har også lavet salaten til tapas for at give tapasmenuen en sundere sammensætning. Spidskålen er rig på gode fibre og nærer de gode tarmbakterier, så spis endelig godt med kål! Chiafrøene indeholder udover fibre også omega-3 fedtsyrer og protein.  ... Læs mere